fbpx

Felmerült a kérdés, hogy lehet-e különböző mesés, mesefigurás, vagy valamilyen „márkás” formatortát sütni megrendelésre. Gondolok itt a Disney mesékre, de akár a Bogyó és Babócára, vagy egy Gucci táska tortára, amit lehet, hogy már Te is elkészítettél valaki kérésére.

Akár a helyi cukrászda pultjában is láthatunk gyerekeknek készült népszerű figurás tortákat, és valószínűleg nem is gondolunk bele, hogy ezek a formák, figurák, vagy márkák, bizony a szerzői jogok védelme alatt állnak.

Magyarul, nem lehet ilyeneket készíteni például azért, mert valaki egy ilyen rendelést adott le nekünk a születésnapja alkalmából.

Furcsa igaz? Hiszen így nőttünk fel, én is emlékszem még a gyönyörű marcipánfigurákra, amit anno a kedvenc cukimban készített kézzel a cukrász. A Donald kacsa volt akkor a sláger!

Ettől független, amikor süteményeket, tortákat készítesz mások művei, ötletei, képei vagy védjegyei alapján, több szellemi tulajdonra vonatkozó korlátozás léphet életbe, (nem térek ki részletekre, hiszen nagyon hosszú lenne) de ez a három a legfontosabb:

  • Szerzői jog: „Bármi, amit megalkotunk – legyen az tanulmány, vers, honlap, grafika, zenemű, film vagy más irodalmi, tudományos, művészeti alkotás, egy építészeti terv vagy egy számítógépes program, de akár egy adatbázis is – szerzői jogi védelem alá esik, amennyiben az egyéni-eredeti jelleggel rendelkezik. Szerzői jogi védelem alatt áll továbbá más szerző művének átdolgozása, ha annak szintén egyéni és eredeti jellege van, feltéve persze, hogy az eredeti mű szerzője az átdolgozáshoz hozzájárult. Forrás: Wikipédia
  • Védjegy:A védjegy jogi, azon belül iparjogvédelmi fogalom. Az árujelzők közé tartozik. Lényegében „áruk vagy szolgáltatások megkülönböztetésére szolgáló olyan megjelölés, amelynek használata kizárólagos jelleggel a védjegyoltalom jogosultját illeti meg”. A köznyelvben helyette főleg a márka, márkanév, logó szavakat használják.” Forrás: Wikipédia Ilyen pl. a Nike, Pepsi, Louis Vuitton és számos Disney termék, figura.
  • Személyiségi jogok: Torták készítése hírességek, sztárok fotójával, figurájával, szintén engedély köteles. (Ha már nem él az illető, akkor az örököse ad erre engedélyt.)

Mi a helyzet a mesés, filmes tortaostyákkal?

Ha eredeti, vagy licencelt termékről van szó, akkor fel lehet használni az általad készített termékekhez. Ha viszont mondjuk egy webshop által nyomtatott (gyártott) ostya, akkor azon csak és kizárólag olyan képeket lehet használni ami nincsen az előzőekben bemutatott korlátozások alatt. Tehát jogtiszták és szabadon felhasználhatóak akár kereskedelmi célból is.

Megtörtént eset Magyarországon, a Louis Vuitton nem hagyta annyiban!

Egy magyar cukrászda Louis Vuitton táska tortát készített a vendégeknek, és valószínűleg ők sem gondtolták volna, hogy ebből még baj lehet. Mivel a Louis Vuitton ház nagyon komolyan veszi a márkával kapcsolatos megtévesztéseket, (hamisítványokat) amint tudomásukra jutott az engedély nélküli tortakreáció, próbavásárlás után bíróság elé vitték az ügyet. A vizsgálat arról szólt, hogy a Louis Vuitton megjelöléssel ellátott táska formájú cukrászati terméket eladásra kínálták, reklámozták, és forgalmazták a Louis Vuitton jó hírű védjegyet.

A bíróság a Louis Vuitton-nak adott igazat.

Forrás: www.vedjegy.blog.hu

Akkor most mi legyen, ha valaki mondjuk egy Mickey egér tortát rendel Tőled?

1. Szerezz rá engedélyt pl. itt: https://www.disneystudiolicensing.com/

Ha ez megvan, kommunikáld, hogy Te bizony hivatalosan készíthetsz Disney tortát, és ez egy előnye a vállalkozásodnak.

2. Ne vállalj ilyen és ehhez hasonló tortákat.

3. Csak olyat készíts, amiben jogtiszta képeket, figurákat használsz fel.

Lehet-e következménye annak, ha mindezzel nem foglalkozol, és inkább teljesíted a vásárló kérését?

Az előző példát látva természetesen lehet, sőt, komoly anyagi következmény is származhat belőle. Amit érdemes figyelembe venni azoknak, akik szerint úgyse derül ki az ilyesmi, és amúgy is, mit érdekli a Gucci-t, hogy készítek-e táska tortát… Ma, a közösségi média használatával sokkal könnyebben kiderülnek a turpisságok. A szülinapi torták fényképe gyakran landol a Facebookon vagy az Instagramon, így nem nehéz utánajárni egyik cégnek sem, hogy ki készítette, és van-e rá engedélye. (Ha esetleg még mindig azt gondolod, hogy ez lényegtelen, tedd fel a kérdést magadnak, Te vajon mit szólnál ehhez a szerzők helyében?)

A képek, illusztrációk, formák használatáról szó esik a Sütésből bevétel c. könyvben is, szerezd be itt!

ceg nev valasztas

A cikk tájékoztató jelleggel készült, további információért keress fel egy jogászt.