fbpx

Katában is sok kérdés merült fel, amikor belevágott a saját tortás bizniszébe. Végül győzött az új kihívás gondolata, ami ráadásul összeegyeztethető a családdal is.

Mottóm, hogy ne csak szép, de finom is legyen a torta.”

Olvasd el az interjút itt:

Mikor kezdtél komolyan foglalkozni a cukrászattal? Előtte mivel foglalkoztál?

 Igazából 2015-től mélyedtem bele jobban a cukrászat világába, munka mellett, családtagoknak, barátoknak készítettem első tortáimat. Önszorgalomból tanulgattam könyvekből, blogokból; rengeteg youtube videót néztem meg, s a Pinterest nagyon inspirált újabb és újabb ötletekkel. Minden egyes kihívással magasabbra tettem a mércét.

Közgazdász voltam, hitelellenőrként dolgoztam egy bankban, 2017-ben viszont megszületett a kislányom, majd 2019-ben a kisfiam, így időm nagy részét itthon töltöttem.

Egy héten hány órát töltesz sütéssel?

Huhh, ez a megrendelésektől is függ! Az én esetemben a sütési rész kevesebb időt vesz igénybe, mint a tortadíszítések elkészítése, torta kikészítése és díszítése, mivel egyedi tervezésű tortákkal, forma-és design tortákkal foglalkozom leginkább. Minőségi alapanyagokkal dolgozom. Mottóm, hogy ne csak szép, de finom is legyen a torta. Átlagban 1-2 nap /hét a torták elkészítése, a díszítése pedig akár 2-3 nap/hét is lehet a bonyolultságtól, mérettől függően.

Mikor nyitottad meg a műhelyed? Mi volt az utolsó megérzés vagy történés, ami hatására a műhely nyitás mellett döntöttél?

A gyerekek születése után döntenem kellett, hogy visszamegyek-e dolgozni a munkahelyemre, vagy vállalkozó leszek. Mindkettőnek megvoltak az előnyei/hátrányai, de sok-sok gondolkodás után mégis az új biznisz mellett döntöttünk, ugyanis a környékünkön művészi, minőségi, kézműves tortákra bár lenne igény, nem volt olyan, aki el is készíti.

Ráadásul a saját időbeosztás előnyeit a családi életünkbe is jobban beilleszthetőnek tartottam. Végül idén (2023.szeptember) nyitottuk meg a műhelyt szüleim vállalkozása területén, de mégis külön épületrészben.

Elárulod, hogy milyen nehézségekbe ütköztél a kezdetek kezdetén?

Hát igen, az első nehézségek emlékezetesek! Az első bukkanó annak megtervezése volt, hogy miből és hogyan alakítsuk ki a cukrászműhelyt, majd a HACCP és működési engedély beszerzése sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. 2022 novemberben elvégeztem a cukrász képzést, mely alapvezően szükséges az elinduláshoz.

Az alapvető koncepció természetesen akkor már megvolt a fejemben, megterveztem a bevételeket, kiadásokat, a készítendő termékeket, s hogy mire szeretnék fókuszálni, hiszen egyszemélyes kis vállalkozóként kapacitásbeli korlátokkal is számolnom kellett.

Egyedi figurákat, különleges témájú torták készítését céloztam meg, mely egy picit más kívül-belül is, mint ami a környéken elérhető. Egy Facebook csoportot már korábban létrehoztam, melynek követői folyamatosan bővültek, s ezáltal egyre többen kezdték megismerni a munkáimat. Azért a logó, arculati tervezés is elvett egy pár éjszakámat.

Ekubo

Mennyire volt nehéz döntés, hogy megvalósítsd az édes álmod?

Nagyon! Nagy lépés, nagy döntés a korábbi alkalmazotti státuszhoz képest. Erősen fel kell mindenre készülni (üzleti terv), s arra is, ha nem jönnek a megrendelések, akkor milyen B verzió jöhet szóba.

Féltél, hogy mi lesz, ha nem sikerül a vállalkozásod? Mire gondoltál, mi lesz, ha esetleg nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnéd?

Igen, persze, semmi sem biztos, így természetesen bennem is voltak kérdőjelek. Ha esetleg nem jönne be a vállalkozói lét, akkor 4-6 órás munkaviszonyt keresnék a környéken, mely mellett megmaradhatna a tortázás is. Tehát van vészforgatókönyv is, de nem ez az elsődleges cél!

Mi akkor találkoztunk, amikor a cukrász szakmát megszerezted, és mesélted, hogy olvastad a könyvem. Miben segített neked a Sütésből bevétel c. könyv?

Már korábban megvettem a könyvet, sokat olvastam a picúrok mellet amikor volt egy kis időm. Szuperül összefoglalja az első lépéseket, támpontot adott a kezdetekhez, a tervezéshez; én csak ajánlani tudom!!

Kinek ajánlod az alkotásaid?

Leginkább azoknak ajánlom, aki minőségi, finom tortát szeretne enni, szép egyedi külsővel. Egyedi figurákat, egyedi tortadíszeket is készítek, természetesen előzetes megrendelésre. Azt azért tudni kell, hogy mivel kézműves tortákat készítek, az árszínvonal is magasabb, mint egy cukrászdában.

Mi még a célod, mi lesz a folytatás?

Amennyiben időm engedi, szakmai megmérettetéseken is szeretnék részt venni; korábban már sikerült pár érmet bezsebelnem. Tervezek honlapot is készíttetni, de jelenleg erre még nem volt kapacitásom.

Hol találnak meg a megrendelők?

Jelenleg Facebook és Instagram oldalam van (Cake by Kate Tortaműhely) melyen elérhetőek korábbi referencia munkáim is.

Ekubo cake design
Ekubo cake design