Barion Pixel

Cukrászműhely kialakítás, papírok, szakszavak, feltételek, és már el is ment a kedved az egésztől! Na, essünk túl rajta, ez mind csak formalitás, ne ezek a dolgok fogjanak vissza a kiteljesedéstől!

Imádsz sütni, az tesz boldoggá ha alkotsz, ha örömöt szerzel a vendégeknek. Ehhez viszont meg kell teremteni a feltételeteket, lássuk mik azok:

Üzlethelyiség

Első és legfontosabb, hogy kell egy megfelelő helyiség, ahol dolgozni fogsz. Általában kettő variáció szokott felmerülni:

  • Az egyik, hogy ott ahol laksz kialakítasz egy kis cukrászüzemet.
  • A másik, hogy valahol bérelsz egyet, vagy megvásárolsz egyet.

Ha otthon szeretnél dolgozni, akkor is szükség lesz egy erre a célra külön kialakított helyiségre. Tehát a saját konyhádban (Magyarországon) nem készíthetsz fogyasztásra alkalmas cukrászterméket. A kulcsszó a fogyasztás szón van.

Pl.: mézeskalácsot szoktak készíteni otthon eladásra, de csak akkor lehet ez opció, ha nem fogyasztásra szánt termék, hanem ajándék vagy dísztárgy. Fontos tudni, hogy ez a tevékenység is bejelentés köteles!

Megjegyzés: Vannak fogyasztásra szánt termékek, melyeket el lehet készíteni akár a saját konyhádban; mint kistermelő. Ehhez szintén külön engedély kell, ennek is vannak feltételei, és ehhez hozzáadódik a mennyiségi és távolságbeli korlát is, amivel számolni kell.

Általad kialakított cukrász üzem/cukrászműhely kialakítása, akár otthon a telken:

Üzem = Helyben nem fogyasztható, cukrásztermékeket előállító létesítmény. (A gyakorlatban: eladásra, elvitelre készül ott helyben mondjuk a torta.)

Általában ezek a műhelyek nem foglalnak nagy területet, hiszen akár a kertben is helyet kaphatnak. A műhely nagyságára egyébként nincsen megszabva minimum, de hozzávetőlegesen legalább 40 m² -el számolhatunk, ugyanis ezen belül lesznek még elválasztott helyiségek, és ha ennél kisebb a terület, akkor a megfelelő munkavégzés érdekében előbb-utóbb bővíteni kell majd.

Attól függetlenül, hogy a saját telkeden vagy bérelt helyen szeretnéd üzemeltetni a cukrászműhelyed, ezekre a falakra, különválasztott helységekre lesz szükséged:

  • Maga a cukrászműhely: ahol a termék készítése történik
  • Zöldség-gyümölcs előkészítő helyiség

  • Tojás előkészítő helyiség – Régóta nem kötelező, mivel a zöldség-gyümölcs előkészítőben is megoldható. (Ha fertőtlenített héjú tojást, iparilag előállított tojáslevet vagy tojásport használsz akkor alapból nem kell vele foglalkozni.)

  • Raktár (nem mindig szükséges)

  • Mosogató: cukrászdába – 2 medence plusz 1 kézmosó, cukrászműhelybe elég egyféle

  • Kiadó vagy váró cukrászműhely esetén: ahol átveszik a vásárlók az elkészült cukrászterméket. Ez lehet egy pult, de általában inkább átadó ablak.

  • WC: cukrászműhelynél kötelező, és a cukrászdában is kötelező a személyzetnek.

  • Öltöző
ceg nev valasztas

A “beülős” cukrászda feltételei egy kicsit összetettebb, az előzőekhez társulnak még feltételek, attól függően, hogy pontosan mekkora cukrászdát szeretnél:

  • Értelemszerűen nagyobb helyiségre lesz szükség.

  • A vendég WC-k száma a vendégeknek fenntartott székek mennyiségétől függ:

Helyben fogyasztás 10 főig = 1 db vendég WC

Helyben fogyasztás 10 fő felett = férfi és női vendég WC

+ A személyzeti helyiségek jellemzői bővülnek:

  • Tusoló szükséges 5 fő felett
  • Öltöző szekrény szükséges
  • WC előtérrel és kézmosóval
  • Takarításhoz vízvételi hely szükséges

Sokan elrontják! A papírok, engedélyek beszerzése nem az első lépés, hanem az utolsók egyike a vállalkozás felépítése során! Nem ezt megugrani a legnehezebb egy süti biznisz életében!

Először tervezd meg, mit és kinek szeretnél árulni, hogyan fogsz vevőket szerezni! Ebben segít ez a könyv: Sütésből bevétel

Milyen végzettségre van szükség?

  • Cukrász végzettséggel rendelkeznie kell egy dolgozónak, vagy Neked.
  • Bővebb tájékoztatás a szükséges szakmai papírokkal kapcsolatban itt: https://e-tus.hu/etuspublic/results

Szintén minden esetben meg kell felelni a HACCP alapelveinek, és egy saját, az üzletedre szabott HACCP rendszerrel kell rendelkezned. Ehhez bővebb információt itt találsz:

HACCP, a szakértő válaszol

Amit még biztosítani kell(het):

  • Munka-és tűzvédelem
  • Érintésvédelem: nem minden esetben kell

TEÁOR Számok:

  • 107102 kód:
    Friss cukrásztermékek készítése, nem közvetlen fogyasztásra – tehát az elviteles/kiszállítós megoldáshoz ez kell
  • 561010 kód: Ez a cukrászdai vendéglátás, beülős és elviteles cukrászdák tartoznak ehhez. (Ide tartozik a fagylaltozó működtetése is, fagylalt készítése és kimérése elvitelre akár helyben fogyasztásra.)

Könyvelés, adózás:

Erről a kérdésről már beszélgettünk a szakértővel itt : Könyvelés, adózás – a szakértő válaszol

Tévhitek, egy kis kiegészítés:

Azt hiszem elkerülhetetlen, hogy ebben a bejegyzésben megemlítsem a szükséges gazdasági tőkét, amivel kapcsolatban sokszor zavar van a fejekben. Sokan hiszik azt, hogy egy cukrászműhely üzemeltetéséhez millók kellenek, és ha nincsenek meg a milliók, akkor már ne is gondolkodjunk tovább.

Ez gyakran felmerül kifogásként – és sajnos a fekete cukrászatban nagyon népszerű ez a kifogás, anélkül, hogy megizsgálnák pontosan a lehetőségeket, és a valós szükségleteket.

Tévhit, hogy 10, 20, 30 millió FT-ot kell beletenni egy cukrászattal foglalkozó létesítménybe.

A költségek természetesen függenek attól, hogy mekkora és milyen üzletben gondolkodsz, de ha kifejezetten pénzügyi akadálya van a tervednek, akkor érdemes egészen kicsiben kezdeni. Egy kisebb vállalkozáshoz szükséges tőke jóval kevesebb, elérhetőbb, – kezdetben lehet bérelni is, ami rövidtávon olcsóbb, – és könnyebben ki tudod termelni a kiadásokat. Ehhez persze felkészülten kell belekezdeni a süti bizniszbe (mondjuk olvasod és alkalmazod a könyvben leírtakat, követed a Süti Bizniszt) és ezáltal könnyebb lesz a terved kivitelezése is.

Kezdj kicsiben, majd gondolkodj nagyban! Hajrá!

ceg nev valasztas

Ezek az információk tájékoztató jelleggel íródtak, érdemes felkeresni a szakembereket a megfelelő kivitelezés érdekében.