Zsuzsanna Londonban dolgozott chefként egy étteremben, – később inzulinrezisztenciával diagnosztizálták. Egy teljesen új világ
nyílt meg előtte az alapanyagok, a főzési-, és sütési technikák terén. Ez adta a löketet, hogy megnyissa a Diéta Oázis webshop kapuit.
A webshop előtt már vezetted a blogodat, mikor kezdtél el komolyan foglalkozni az írással?
2015 decemberében írtam meg az első blog bejegyzésemet, azóta is aktívan írom. Az első években
„Egy egészségesebb élet” -, majd „Finomat másképp” név alatt blogoltam. A blogolás adta az
ötletet egy saját webáruház, a Diéta Oázis elindítására. Nagy öröm számomra, ha
egy ételt új köntösben, kicsit egészségesebben, a szerveztünk számára kedvezőbb
tápanyagértékekkel tudok elkészíteni, ebben segítek másoknak.
Mik voltak a főbb szempontok, ami a vállalkozás mellett szóltak?
A webáruház gondolata évekkel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, de a létrejöttét számos
más tényező is segítette. A kisebbik gyermekünk autizmus diagnosztizált gyermek,
ezért jelenleg itthon vagyok vele. Hirtelen jóval több szabadidőm lett. Ugyan az itthonról
végezhető munka késő esti és hétvégi munkaórákat is követelnek, de
sokkal rugalmasabb az időbeosztásom. Már nem jelent gondot ha megbetegszik valamelyik
gyermekem, vagy éppen szülőire kell menni.
Milyen nehézségekbe ütköztél a kezdetek kezdetén?
Azt hiszem a legnagyobb gondot az árukészlet mérete jelentette. Nem tudtam fog-e bárkit
érdekelni a Diéta Oázis, hogy lesz-e olvasóm a Finomat másképp blogomról, aki körbenéz a
virtuális polcainkon és tőlünk rendeli majd kedvenc alapanyagait. Persze piackutatás
megelőzte a nyitást, de aztán mint utóbb kiderült a hajlandóság a kérdőív kitöltésére, nem
feltétlen egyezik meg a vásárlási hajlandósággal.
Hogyan egyezteted össze a munkát a magánélettel, a családdal?
Az utóbbi időszakban egyre ügyesebben. Sok vállalkozó (főleg ha egyéni vállalkozásról van
szó) bele tud esni abba a hibába, hogy nem határoz meg magának konkrét munkaidőt és az
álmába fektetett energia csak úgy repíti az időt. Észre sem veszi és „na még 10 perc és
végzekből” lesz hirtelen 2-3 óra. Azt gondolom egy ideig lehet ezt csinálni, azonban előbb
vagy utóbb a család bánja, meg persze az egészségünk is rámehet.
Kinek ajánlod a termékeket?
A Diéta Oázisban a termékek nagy többsége hozzáadott cukormentes, számos vegán és
gluténmentes termék is megtalálható a kínálatban, amit folyamatosan bővítünk a vásárlói
visszajelzések/igények alapján. Azt gondolom, mindenki, aki elszánja magát egy
egészségesebb élet/életmódváltás mellett, talál megfelelő élelmiszert nálunk.
Mit tanácsolsz a kezdőknek?
Bár még én is kezdő vagyok, úgy gondolom, hogy nagyon nehéz elfogadni és jól látni, hogy
hol van az a pont, amikor az álmot el kell engedni vagy éppen kitartani és folytatni. Főleg, ha
valamit nagyon szeretnénk, akkor sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy nem akarjuk
beismerni vagy észrevenni, hogy valóban életképes-e az álmunk. Szükség van az akaraterőre,
a dolgozni és tenni akarásra, és talán ami a legfontosabb, hogy mindig éhezzünk a tanulásra,
mert utóbbi nélkül nem megy. Ebben egész biztos vagyok. Jól meg kell gondolni, lesz-e elég
idő és belső muníció, valamint pénzügyi forrás a vállalkozásra. Ha mélyponton van az ember,
akkor érdemes elcsendesedni és kissé eltávolodva az álmunktól átgondolni mi fér
még bele a terveinkbe, pénztárcánkba. Mély levegőt és újabb adag elhatározást magunkba
szívni és csinálni! Megpróbálni jobban csinálni, mint tegnap.
Mi a célod, mi lesz a folytatás?
Szeretnék „Finomat másképp” név alatt saját márkában gondolkozni, ami kifejezetten az inzulinrezisztens/cukorbeteg embereknek lesz majd ideális az
összetevők tekintetében.